Η συνταγή της ημέρας





ΌτH πρόταση για σήμερα 21/01/2011

ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΟΣΧΑΡΙ
Υλικά
  • 2 κιλά μοσχάρι 
  • 6 ντομάτες μέτριες
  • 250 ml χυμό ντομάτας
  • 2,5 κιλά μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κλαράκια δεντρολίβανο
  • 150 ml ξύδι
  • 3 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
  • 250 ml λάδι
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
 Πλύνετε καλά το κρέας και βάλτε το στην κατσαρόλα με τόσο νερό όσο να το σκεπάζει και λίγο ακόμη. Βάλτε να βράσει και αφαιρέστε τον αφρό.
 Ετοιμάστε τις ντομάτες, ξεφλουδίζοντάς τες και κόβοντάς τες σε μικρά κομμάτια.
Αφού το κρέας μαλακώσει αρκετά, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον χυμό ντομάτας και αν χρειάζεται λίγο νερό για να σκεπάζει το κρέας. Αφού πάρει άλλη μια βράση, τοποθετείτε το κρέας στη μια πλευρά της κατσαρόλας και στην άλλη προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Μετά από 5 λεπτά, ρίχνετε τη δάφνη, την κανέλα, το ξύδι, το κρασί, το δεντρολίβανο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε κουνώντας την κατσαρόλα.
Αφήνετε το φαγητό, άλλα 45 λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά, προσέχοντας το νερό να μην είναι πολύ, Το φαγητό είναι έτοιμο όταν θα έχει χυλώσει η σάλτσα του, θα έχει μαλακώσει εντελώς το κρέας και τα κρεμμυδάκια θα έχουν βράσει, χωρίς όμως να διαλυθούν.


Η πρόταση για σήμερα 20/01/2011
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
Υλικά
  • 4 ψάρια μετρίου μεγέθους για σούπα (δοκιμάστε πεσκαντρίτσα και γουρουνόψαρο είναι το μεγάλο στην φώτο)
  •  1 μικρό κρεμμύδι
  •  1 ρίζα σέλινο
  • 1 καρότο 
  •  1/2 κούπα λάδι
  •  7 κούπες νερό
  • 1 μεγάλη πατάτα σε κομμάτια
  • Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση 
Πλύνετε τα ψάρια. Καθαρίστε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τα λαχανικά με το νερό και το λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι σε δυνατή φωτιά, και μόλις αρχίσουν να βράζουν, Μετά προσθέστε τα ψάρια ολόκληρα, ανεβάστε την φωτιά να πάρουν βράση πάλι.
Όταν περάσει η ώρα, αφαιρέστε τα ψάρια και τα λαχανικά και σουρώστε το ζουμί σε ένα μπολ. Βάλτε μέσα πάλι το ζουμί, και προσθέστε την κομμένη πατάτα. Μόλις αρχίζει να βράζει μετρήστε 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Όσο βράζει η πατάτα, ξεψαχνίστε τα ψάρια πάρα πολύ προσεκτικά ώστε να μην σας ξεφύγει κάποιο αγκάθι.
Όταν λοιπόν μαλακώσουν και οι πατάτες, σβήστε την φωτιά. το χυμό λεμόνι. Κουταλιά κουταλιά, προσθέστε ζωμό από την κατσαρόλα και ανακατέψτε. Στην μισή ποσότητα της σούπας, προσθέστε το ζωμό του μπολ πάλι στην κατσαρόλα. Δοκιμάστε την σούπα και αν σας αρέσει το λεμόνι προσθέστε και άλλο, τόσο ώστε να ταιριάζει στην γεύση σας.
Τέλος, περάστε την σούπα σε δόσεις από το μπλέντερ, ώστε να χτυπηθεί, να λιώσουν οι πατάτες και να γίνει βελουτέ. Βάλτε και το ψάρι πού έχετε ξεψαχνίσει ανακατεύετε λίγο με ένα κουτάλι
Καλή σας όρεξη.


Η πρόταση για τετάρτη 19/01/2011
ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ
Υλικά
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • ½ φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ κουταλάκι σκόνη κύμινο
  • λάδι για το τηγάνισμα
για τη σάλτσα 
  • 700 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
Εκτέλεση

Ζυμώνετε τον κιμά με τη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το σκόρδο και αλατοπίπερο. Αν το μίγμα είναι σφιχτό, προσθέτετε ελάχιστο νερό. Πλάθετε κυλινδρικά σουτζουκάκια. Τα φυλάτε για τουλάχιστον μισή ώρα σκεπασμένα στο ψυγείο. Ζεσταίνετε λάδι σε τηγάνι και τηγανίζετε τα σουτζουκάκια, να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Πετάτε το λάδι που τηγανίσατε και βάζετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί ρίχνετε τον πολτό της ντομάτας, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει. Όταν θα αρχίσει να πήζει προσθέτετε και τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε να βράσουν κι αυτά για λίγο μέσα στη σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό με πουρέ πατάτας ή άσπρο ρύζι.



Η πρόταση για τρίτη 18/01/2011
ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΕΛΙΝΟ
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες
  • 2 κιλό σέλινο
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κούπες νερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι μικρό
  • αλάτι
  • πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Πλένουμε το σέλινο και το κόβουμε  σε μικρά κομμάτια.
Βράζουμε το σέλινο σε αλατισμένο νερό. Το στραγγίζουμε και πετάμε το ζουμί.
Πλένουμε καλά το κρέας, και το στεγνώνουμε σε ρολό κουζίνας.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με το λάδι, ανάβουμε την φωτιά και γυρίζουμε το κρέας μερικές φορές. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 3 κούπες ζεστό νερό, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Αφήνουμε το κρέας να ψηθεί καλά και να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα απο τα υγρά του.
Όταν ψηθεί, προσθέτουμε το βρασμένο σέλινο, κουνάμε την κατσαρόλα (προσοχή δεν ανακατεύουμε) για να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το λεμόνι.
Παίρνουμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα, το βάζουμε μέσα στα αυγά και σιγά σιγά αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο μέσα στην κατσαρόλα.
Κουνάμε με τα χέρια μας την κατσαρόλα, ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά.
Σερβίρεται ζεστό


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS